Blog, postcrossing

1000!

Op de een of andere manier heb ik iets met ronde getallen. Ik was dan ook erg verheugd toen ik enkele weken geleden de 1000e “Hurray!” binnen had gekregen, maar stiekem vond ik het nog fantastischer toen ik vrij snel daarna zelf de 1000e kaart had gekregen. Het was een prachtige “first day of issue”-kaart uit Australië, mooier kan gewoon niet!

Meteen daarna zette een gesprek met een collega – die ook aan Postcrossing doet – me aan het denken. Vanuit welke landen heb ik de meeste kaarten gekregen, wat zijn de meest exotische landen waar je een kaart van hebt gekregen. Dezelfde vragen kon ik mezelf ook stellen voor de landen waar ik kaarten heen heb gestuurd.

Het is namelijk zo dat die bewuste collega – die nog niet zo extreem lang bezig is met Postcrossing – relatief veel kaarten uit één bepaald land kreeg. Ik dacht dat het hierbij ging om Rusland. Eenzelfde gevoel had ik destijds ook met Wit-Rusland. Het leek zo alsof je alleen maar kaarten uit Bèèèèèèlarus kreeg.

Inmiddels weet ik dat dit – naarmate je meer kaarten gaat versturen en ontvangen – wel meevalt. Natuurlijk zul je meer kaarten krijgen uit en versturen naar de actieve landen (USA, Duitsland, Rusland), maar je krijgt soms ook wel echte ‘zeldzame’ landen voor je kiezen. Zoals ik een kaart heb gekregen uit Sao Tomé e Principe en er eentje heb mogen versturen naar Malawi.

Nu zijn dit allemaal landen die je wel kunt onthouden, zo bijzonder zijn ze. Maar anders biedt Postcrossing je een ideaal instrument om te kijken waar jouw kaarten vandaan komen en waar ze heen zijn gegaan: de statistieken. Iedere maand krijg je netjes een overzichtje in jouw mailbox, maar als je ingelogd bent, kun je meer statistieken bekijken via de menu-optie “Stats” (in de linkerkolom onder het kopje “My”).

Laat ik even mijn statistieken erbij nemen. Op het moment dat ik deze blog schrijf, zit ik op 1014 geregistreerde (verzonden) kaarten, verdeeld over 60 verschillende landen. Naar  tien landen heb ik slechts één kaart mogen sturen, waarbij Oezbekistan, Malawi en Kazakhstan toch wel het meest bijzonder voor mij zijn. Deze aantallen staan in schril contrast met de nummer één, Nederland met 84 verstuurde kaarten. Duitsland volgt nipt met 80 kaarten en Finland komt als derde over de eindstreep met 69 kaarten.

Dan de ontvangen kaarten. Zoals jullie al hebben gelezen, staat de teller daarbij op 1000. Deze 1000 kaarten zijn verdeeld over 55 landen, waarbij ik uit zeven landen elk één kaart heb mogen krijgen. Voor mij is dan Sao Tome e Principe nog het meest bijzonder is. Duitsland heeft in deze categorie overduidelijk gewonnen met 147 kaarten. Nederland volgt op gepaste afstand met 96, nipt gevolgd door de USA met 93 kaarten.

Wel moet ik bij beide categorieën de aantekening maken dat ik een tijdje de optie “Geen kaarten ontvangen vanuit/versturen naar eigen land” heb aangezet.  Anders weet ik zeker dat Nederland in beide gevallen nog hoger had weten te scoren. Maar gelukkig is het met Postcrossing niet als met voetbal dat we met een boos oog naar onze Oosterburen kijken 😉 .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *