Blog, postcrossing

De donkere dagen voor kerst

Intussen zijn de donkere dagen voor kerst weer begonnen en komen ook de verschillende kerstacties weer van de grond. Zeker in de coronatijd zijn ze extra actueel, want men beseft steeds meer dat eenzaamheid – vooral onder ouderen – een groot probleem is. Los dat er verschillende initiatieven zijn die deze groepen het gehele jaar door steunen, komen nu ook de kerstacties van de grond. Ik heb hier al eerder over geschreven en doe zelf ook aan enkele initiatieven mee, maar toch wil ik ze – voorzover ik dat nog niet heb gedaan – even opnieuw belichten.

Project Postmaatje
Het eerste initiatief dat ik hier bespreek is Project Postmaatje. Zij richten zich niet zozeer op één specifieke groep mensen, maar op mensen van alle leeftijden die eenzaam zijn of gewoon graag post ontvangen. Mensen die graag post willen ontvangen tijdens de kerstactie, kunnen zich per mail bij Eef de Nooijer en haar medevrijwilligers opgeven. Er is geen leeftijdsgrens, al heeft Eef een paar jaar geleden de grote kerstactie voor ouderen overgegeven aan het Nationaal Ouderenfonds (waarover later meer).

Wil je kaartjes schrijven voor deze actie? Dan kun je je via de website www.postmaatje.nl/kerstactie  opgeven. Het leuke hieraan is dat je zelf bepaalt hoeveel kaarten je zou willen versturen. Mijn ervaring is ook dat er nog vaak lastminute aanmeldingen komen waarvoor Eef ook vaak schrijvers zoekt: dit kun je dan altijd even apart aangeven.

Je mag je eigen adres ook op de kaarten schrijven, maar moet er rekening mee houden dat je niet altijd post terug zult ontvangen. Het maakt hier niet uit of je je kaarten zelf maakt of kiest voor gekochte kaarten (Postzegelerop heeft erg leuke kerstkaarten in haar assortiment). Zolang ze maar met liefde zijn geschreven.

Nationaal Ouderenfonds
Nadat enkele jaren de kerstacties van Project Postmaatje en het Nationaal Ouderenfonds naast elkaar hadden gelopen, zijn deze acties samengevoegd en organiseert het Ouderenfonds samen met PostNL en Kidsweek deze grootschalige actie voortaan.

Normaliter verdelen zij de kaarten onder eenzame ouderen via goodiebags die worden uitgedeeld tijdens speciale etentjes/feestmiddagen in onder andere de Van der Valk hotels, maar vanwege corona kunnen die dit jaar helaas niet doorgaan. Zij hebben er dit jaar voor gekozen om de kaarten in pakketjes op te sturen naar verschillende verzorgingstehuizen, maar ze roepen ook uitdrukkelijk op om zelf kaarten langs te brengen bij de tehuizen.

Als tehuis of welzijnsorganisatie kun je je opgeven via https://ouderenfonds.nl/kerstactie/. Let wel: ik weet niet tot wanneer dit kan! Wil je als schrijver meedoen, dan kun je meer informatie vinden op https://ouderenfonds.nl/kerstkaartenactie/. Extra leuk is dat schoolklassen ook mee kunnen doen met deze actie: zij ontvangen nadat ze zich hebben opgegeven via Kidsweek een speciaal lespakket hiervoor.

Ook bij het Nationaal Ouderenfonds mag je je eigen adres in de kaart zetten. Zeker toen de kaarten werden uitgedeeld bij de bijeenkomsten leverde dit een stortvloed aan lieve kaartjes op van verschillende ouderen (uiteraard stuurt niet iedereen wat terug).

Net als bij Postmaatje maakt het niet uit of je je kaarten zelf maakt of koopt. Wel is het zo dat kaarten zonder enveloppen aan de ouderen worden geleverd: hou hier dus rekening mee als je je adres wil vermelden of een kaart wil versieren!

ANBO
Dit is een voor mij nieuwe kerstactie en is de afgelopen tijd volop in de media geweest, vooral doordat Carry Tefsen (bekend van onder andere Zeg ‘ns Aa en het Schaep met de Vijf Poten) het startschot hiervan heeft gegeven.

ANBO richt zich met name op de mensen die zelf hun kaarten willen maken en verspreidt de kaarten via thuiszorgorganisaties. Hun medewerkers delen de kaarten dan uit aan de ouderen en je mag ook hier je eigen adres in de kaarten zetten. Er zijn intussen al aanvragen voor in totaal 15.000 (!) kaarten! Enige voorwaarde is dat de kaarten maximaal 11×15 centimeter mogen zijn.

Meer informatie over de actie kun je vinden op https://www.anbo.nl/kerstkaartactie-anbo, waar ook tips worden gegeven voor het zelf maken van de kaarten. Ik heb nog een vraag uitstaan of je toch ook gekochte kaarten mag insturen, maar ik had ten tijde van het schrijven van dit blog nog geen reactie hierop gekregen. Mocht ik nog een positieve reactie hierop krijgen, dan zal ik Danny en Christa vragen of zij dit op de Facebook-pagina van Postzegelerop zullen vermelden.

Kaarten zelf maken met een budget
Zelf heb ik dit jaar de kerstkaarten voor vrienden en kennissen zelf gemaakt en hierbij gebruik gemaakt van de basiskaarten van de Action, welke ik heb voorzien van allerlei zelfontworpen elementen (o.a. afgedrukt op stickervellen en stof). Voor enkele (ansicht)kaarten kan ik de correspondentiekaarten van Hema aanbevelen: die hebben het perfecte formaat en zijn prima om op te knutselen of te schilderen.

Mocht je echter zelf niet kunnen of willen knutselen, dan heeft Postzegelerop ook ontzettend leuke kerstkaarten voor elk budget in haar assortiment. Neem na het lezen van dit blog zeker een kijkje!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *