Blog

Direct Swaps

Postcrossing wordt volgens velen wel ‘het nieuwe penvrienden’ genoemd. Het enige verschil is volgens hen dat je niet vantevoren weet naar wie je een kaart stuurt en je ook niet weet van wie je een kaart krijgt. Toch hebben ze niet gelijk. Voor velen is de charme van Postcrossing juist dat je telkens met verschillende culturen en mensen te maken hebt. Ook heb je in zekere mate geen ‘verplichting’ om iemand telkens iets terug te schrijven: de enige die je iets moet schrijven, is weer iemand anders (tenzij er sprake is van een Postcrosser met een tweede profiel).

Toch biedt Postcrossing wel degelijk een platform voor penvrienden ‘oude stijl ‘ in de vorm van de direct swaps. Direct swaps betekent eigenlijk direct uitwisselen. Veel Postcrossers doen het om kaarten uit te wisselen omdat ze die verzamelen, maar anderen gebruiken het ook echt om met elkaar te communiceren over cultuur en dergelijke.

Hoe werkt het?
De werking van de direct swap is heel simpel: je zet gewoon een vinkje (of juist niet) bij het vakje of je in aanmerking wilt komen voor direct swaps. Als anderen dan jouw profiel zien, weten ze meteen of je wilt ‘swappen’ of niet. Postcrossers kunnen jou dan – als ze jouw profiel tegenkomen – vragen of je met hen wilt schrijven of uitwisselen. En zoals met veel dingen op Postcrossing is het karakter vrijblijvend: je hoeft niet op een bepaald verzoek in te gaan als je dat niet wil.

De mensen die mijn profiel hebben bekeken, zien dat ik de optie voor direct swaps uit heb staan. Dat is vooral omdat ik in het verleden een paar vrij opdringerige verzoekjes heb gehad. Ik doe echter wel aan direct swaps: op dit moment met een jongen uit Brazilië en een jongen uit China.

João – Brazilië
De eerste die vroeg of ik met hem wilde swappen was João uit Brazilië. Ik had hem een kaart gestuurd waarin ik uitvoerig had beschreven dat ik ook op een katholieke universiteit  (Tilburg) rechten heb gestudeerd. Toen mijn kaart was ontvangen, kreeg ik meteen het verzoek of ik met hem kaarten en dergelijke wilde uitwisselen.

Het eerste briefje dat ik van hem kreeg, was een voorgedrukt briefje met enkele standaard dingetjes. Hij had ook een paar kaarten toegevoegd en hij was vooral benieuwd wanneer ik jarig ben, want dat had hij zelfs nog met de hand op het briefje geschreven. Hij doet dit om te peilen of iemand serieus wil swappen, want ik ben stiekem wel benieuwd hoe de cultuur op de universiteiten daar is.

Gu – China
Gu kwam ietsjes later dan João, maar het was me wel meteen duidelijk dat hij danig verlegen zat om contact met een Europees persoon. Aan zijn profiel meende ik al te zien dat hij worstelde met zijn geaardheid en dit bleek ook daadwerkelijk zo te zijn. Van hem kreeg ik – na het uitwisselen van de adressen – ook een prachtige envelop (met heel mooie tekeningen, maar blijkbaar is het een standaard envelop in China) met flink wat kaarten en een lange brief.

Het bleek dat hij inderdaad homo is en graag daarover wilde praten met iemand uit een tolerant land, want zelf kon hij er niet voor uitkomen omdat het in China nog altijd minder geaccepteerd is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *