Blog

Forgotten or incorrect Postcard-ID

Sommige Postcrossers zullen bovenstaand zinnetje wel kennen. Je krijgt dit mailtje namelijk als iemand heeft aangegeven dat op jouw kaart een onjuist ID is geschreven, dat er in het geheel geen ID opstaat of dat er door omstandigheden onderweg een onleesbaar ID is ontstaan.

Blijkbaar heb ik een tijdje geleden ook een paar kaarten weggestuurd zonder een ID erop te schrijven. Foutje, bedankt zullen we maar zeggen – waarschijnlijk weet ik ook hoe het bij mij is gekomen: ik had namelijk een serie kaarten al van een ID voorzien en de andere niet.

Toch bedacht ik voor mezelf – mede dankzij andere Postcrossers – een stel tips om te voorkomen dat je dit mailtje van Postcrossing krijgt. Want ook al verwijten ze je niets, toch zit je een beetje met een knagend gevoel… had ik het tenslotte kunnen voorkomen?

Tip 1: Watervaste inkt

Post is iets dat over het algemeen in de buitenlucht wordt vervoerd. Er is dus een kans dat jouw kaart tijdens de bezorging zal worden geraakt door de regen en dat de inkt uitloopt. Nu is dit niet bij alle standaard balpennen het geval, maar als je zeker wilt weten dat jouw ID leesbaar blijft: gebruik een watervaste (of waterproof) pen om tenminste het ID op te schrijven. Dit geldt trouwens ook voor de speciale Postcrossing-ID stempels of andere stempels: er is watervaste inkt op de markt voor deze stempels.

Tip 2: Plakband

In het verlengde van vorige tip: plak een stukje doorzichtig plakband over het ID heen. Sommigen gaan zelfs verder en plakken zelfs het adres en de rest van de tekst onder met dingen als zelfklevend boekenfolie. Ik plak overigens dit alleen onder als mensen me er specifiek op wijzen dat ze regelmatig ‘smudged’ kaarten ontvangen – dan komt de kaart tenminste aan.

Tip 3: ID op meerdere plekken

Persoonlijk heb ik wel eens meegemaakt dat ik een kaart krijg met een grote sticker van PostNL over de achterkant geplakt. Opnieuw bestellen en dat soort mededelingen staan erop. Normaliter zou je die sticker er gewoon af moeten kunnen halen zonder schade, maar vaak lukt dit ook niet. En je ID zal er maar net onderstaan… Sinds kort schrijf ik dus ook aan de boven- én onderkant van de kaart het ID, zodat dit niet zo snel meer kan voorkomen.

Tip 4: Profielnaam en aanvraagdatum

Laatst kreeg ik een persoonlijk berichtje van een Duitse Postcross-ster. Ze had mij achterhaald aan de hand van mijn profielnaam (die hetzelfde is als mijn voornaam) en mijn woonplaats. Zo wist ze dus dat ik het was en kon ik haar het ID doorgeven.

Nu schrijf ik sowieso altijd al woonplaats en datum op de kaart, maar het kan dus ook jouw mede-Postcrossers helpen om jou te contacteren voor het ID. Als je dan ook de aanvraagdatum als datum gebruikt (en niet de – eventueel afwijkende – schrijfdatum), dan kun jij het zelf ook makkelijk in jouw lijsten terugvinden. Of de Postcrossing-organisatie natuurlijk, want die wil je het ook zo gemakkelijk mogelijk maken.

Zo heb je dus een paar hele kleine dingen waarmee je dit soort problemen kunt voorkomen. Oh ja… nog eentje is het vermelden waard: schrijf het ID liever niet aan de kant van het adres. Het gaat vaak goed, maar de postbedrijven kunnen wel eens in de war raken door de letters en cijfers: want als je een “NL-” voor een postcode zet, kunnen sommige sorteersystemen dit zien als een kaart die naar Nederland moet. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *