Blog, postcrossing

Goed adresseren is zo moeilijk nog niet

Iedereen die al een tijdje aan Postcrossing doet, weet dat een kaart naar Duitsland of het Verenigd Koninkrijk er over het algemeen een stuk korter over doet dan een kaart naar de Verenigde Staten of Canada. Stuur je echter een kaart naar het oosten, bijvoorbeeld Rusland of China, dan kan het soms zelfs veel langer duren voordat je kaart wordt bezorgd/geregistreerd.

Kun je dit proces bespoedigen? Het ligt er een beetje aan, want je moet namelijk ook enigszins geluk hebben natuurlijk. PostNL is destijds niet zo duidelijk op mijn vraag ingegaan hoe de internationale postzending precies verloopt, maar ik kan me voorstellen dat alle post naar – bijvoorbeeld – China wordt verzameld in één batch en zo naar China wordt gestuurd. Daar gaat men dan weer verder met sorteren over de verschillende sorteercentra enzovoorts. Ik kan me voorstellen dat een groot land als China (met gigantische steden en een zeer uitgestrekt platteland) een ingewikkelder sorterings- en bezorgproces heeft dan bijvoorbeeld een Verenigd Koninkrijk (bovendien zal de batch post eerder zijn gearriveerd dan in China).
 
Toch kun jij er ook wat aan doen om een en ander te bespoedigen en dan gaat het met name om de adressering. In het geval van Postcrossing kun je het beste altijd het adres dat je krijgt als je een kaart hebt opgevraagd precies overnemen. Je zult dan echter zien dat bij Rusland bijvoorbeeld de postcode altijd onder de landsnaam staat, dat Finland altijd FI voor de postcode heeft staan en bij andere landen soms de plaatsnaam boven het adres komt. Maak je hier geen zorgen over: Postcrossing heeft een groot team aan vrijwilligers dat elk adres en elke adreswijziging controleert. Ga er dus maar vanuit dat het adres zoals het er staat, het juiste is.

Soms zie je ook wel eens dat iemand het adres heeft staan in ons Westerse alfabet, maar bijvoorbeeld ook in het Chinees, Japans, Cyrillisch of ander alfabet. Zet je dan even over je weerzin voor een geprint adres heen, want als je dat adres gebruikt, dan scheelt dat zeker in landen als China heel veel tijd (zo is mijn ervaring althans)! Een Chinese Postcrosser heeft me namelijk ooit uitgelegd dat sommige postbodes daar niet goed ons westers alfabet kunnen lezen en dan kan het dus langer duren voordat je kaartje wordt bezorgd. Let overigens wel bij het printen op dat je het liefste het ID er niet bijplakt: heel soms kan een sorteermachine dat zien als een postcode en dan moet je kaart handmatig worden gesorteerd.

Stuur je geen kaartjes via Postcrossing en wil je toch weten hoe het zit met een juiste notatie van een internationaal adres? Op de site van PostNL kun je hiervoor een makkelijk naslagwerk vinden: Zie hier. Let wel dat dit de officiële regels zijn en dat de praktijk soms anders werkt (zoals met de Russische postcode onder de naam van het land en niet het land onder de postcode). Over het algemeen zullen er geen grote rampen plaatsvinden, maar het kan gewoon wat langer duren.

Voor de rest heb ik ook nog enkele algemene tips die het automatisch sorteren van post bespoedigen:
– gebruik altijd zwarte of blauwe inkt, liefst watervast;

– plak de postzegel altijd in de rechterbovenhoek van het poststuk;
– schrijf je adres bij een ansichtkaart altijd aan de rechterkant van de kaart en zoveel mogelijk in het midden, lijn links uit (dus zoals deze tekst uitgelijnd is);
– schrijf zo duidelijk mogelijk, maar zorg ervoor dat met name de cijfers en de naam van het land zo duidelijk mogelijk vermeld staan (in het geval van onder andere Engeland, Canada en de VS: zorg ervoor dat ook de letters bij de cijfers duidelijk zijn).

Kortom: hou je rekening met een paar dingetjes, dan komt het helemaal goed met je zorgvuldig uitgezochte en door Postzegelerop met zorgvuldigheid ingekochte kaartjes! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *