Blog

Griffin en Sabine

Soms kom je wel eens op onverwachte momenten de mooiste juweeltjes tegen. Op een lome zondagmiddag zat ik bij een heel dierbare vriend te luieren in zijn appartement toen hij ineens een boek voor mijn neus legde. “Kijk hier maar eens in,” zei hij, “als je Postcrossing leuk vindt, dan zal je dit ook wel kunnen waarderen.” Voor mij lag “Griffin en Sabine – Een bijzondere correspondentie” van de Engelse kunstenaar Nick Bantock.

Jullie zullen nu wel denken: “Wat heeft dat te maken met Postcrossing?” En jullie hebben gelijk, dat had ik in eerste instantie ook… tot ik het boek opensloeg. Het boek heeft namelijk eigenlijk alles te maken met ansichtkaarten. Griffin Moss, een van de hoofdpersonen uit het boek, is een artiest uit Londen. Hij verdient zijn kost met het ontwerpen van ansichtkaarten.Op een dag ontvangt hij een kaart van de Sicmon Islands (een fictieve eilandengroep in de Stille Oceaan) van Sabine Strohem, illustratrice van postzegels.

Griffin is tot dat moment altijd een zonderlinge, eenzame en ongelukkige man geweest, maar de kaart van Sabine verandert zijn leven radicaal. Want zonder dat ze elkaar kennen of ooit hebben ontmoet, weet Sabine details van hem en zijn werk te noemen. Waar Griffin eerst de boot een beetje afhoudt (wie ben jij, waarom schrijf je mij, waarom weet je van alles over mij), merkt hij toch dat hij langzaamaan verliefd wordt op Sabine. Maar tegelijkertijd twijfelt hij ook aan haar bestaan en denkt hij dat zij een product is  van zijn eigen verbeelding. Tot zij zegt dat ze dan wel bij hem op de stoep zal staan….

Zoals reeds is verteld, krijgt Griffin een ansichtkaart van Sabine. Deze kaart staat ook echt als zodanig afgebeeld in het boek en als je de pagina omslaat, krijg je de achterkant van de kaart te zien met de tekst. Dit gaat zo enkele pagina’s door tot de correspondentie uitgebreider wordt en de twee brieven naar elkaar gaan schrijven. Deze brieven zitten ook in het boek. Letterlijk: je kunt de brief pas lezen als je hem uit de ingeplakte envelop haalt.

Het boek is, net als de andere twee delen “Sabines dagboek – Het beste mist elke overtuigingskracht…” en “De gulden middenweg – Waarin de uitzonderlijke correspondentie van Griffin & Sabine tot een einde komt”, prachtig vormgegeven en eigenlijk een aanrader voor elke Postcrosser. Wie droomt er nu namelijk stiekem niet over om iemands collectie kaarten in te kijken en de mooiste verhalen erop door te lezen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *