Blog, postcrossing

Happy Birthday!

Het zal jullie allemaal niet ontgaan zijn, maar Postzegelerop bestaat deze maand maar liefst twee jaar! In deze twee jaar heeft Danny een – in mijn ogen – mooie winkel met een nog mooier assortiment opgezet. Dat verdient dus een kaartje, maar wat voor een?

Zoals je wellicht wel gezien hebt, zijn verjaardagskaarten geen aparte categorie bij Postzegelerop. Dit komt doordat verreweg de meeste verjaardagskaarten zogenaamde ‘wenskaarten’ zijn: een voorbedrukte dubbele kaart die je vaak zelf nog kunt voorzien van een wens en vervolgens verstuurt in een envelop.

Als je naar een boekhandel gaat, zul je ook zelden een ansichtkaartje aantreffen als verjaardagskaart. Marktleider Hallmark heeft slechts een heel beperkt aantal ansichtkaarten in haar assortiment, net zoals Paperclip en de online kaartservices als Greetz en PostNL Kaartenservice.

Toch vinden deze kaarten hun oorsprong in de ansichtkaart die wij Postcrossers zo graag versturen en ontvangen. Begonnen als versierde liefdesuiting in de Middeleeuwen, ontwikkelde de ansichtkaart van vooral een Valentijnskaart en kerstkaart naar de ‘souvenirkaart’: een kaart waarmee je liet zien waar je was geweest.

Pas in 1871 kwam er bij Koninklijk Besluit een officieel medium: de briefkaart. De toenmalige PTT kreeg toen het monopolie om de onbeschreven maar voorgefrankeerde kaart te mogen verkopen en ook te bezorgen. Slechts bij mondjesmaat werden deze briefkaarten versierd verkocht: je moest immers eerst de briefkaart bij PTT kopen voordat je er ook maar iets van een versiering op  kon aanbrengen.

In 1892 verloor de PTT alweer de monopoliepositie en vanaf dat moment was het hek van de dam: tot 1921 waren ansichtkaarten (of prentbriefkaarten) immens populair en verschenen ze ook met allerlei verschillende teksten en afbeeldingen – voor elke gelegenheid was er wel een kaartje, al was de souvenirfunctie het belangrijkst.

Toch ontstond er ook steeds meer een tendens om persoonlijke wensen per kaart te versturen. Ik vermoed dat rond dat moment ook de dubbele kaart pas echt haar intrede deed: een Valentijnswens verstuur je liever niet op en bloot, plus dat je in een dubbele kaart ook nog eens een cadeautje kunt bijsluiten.

En tja, dat cadeautje… Een jarige webwinkel kun je geen cadeautje sturen, maar zoals jullie wel gemerkt hebben is elke bestelling van Postzegelerop de je thuiskrijgt een echt cadeautje! In feite deelt de jarige hier dus uit en ik hoop van ganzer harte dat Postzegelerop nog vaak en lang cadeautjes mag uitdelen. Vanuit Geldrop dus een welgemeend “Hartelijk gefeliciteerd en nog vele jaren!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *