Blog, postcrossing

Help, ik heb een lelijke kaart gekregen!


Als je een beginnende Postcrosser bent, dan vul je wellicht een wishlist in, maar vergeet je erin te zetten wat voor kaarten je liever niet ontvangt. Zo was ik althans begonnen en ik kon me dan ook wel enigszins irriteren aan de veeleisende profielen als “ik wil geen zelfgemaakte kaarten” of “ik wil geen printjes die rechtstreeks uit de printer rollen”. Want zoiets deed iemand toch niet? Je koopt toch je kaarten en die verstuur je?

Eenmaal aan het Postcrossen geslagen kom je er toch wel achter dat mensen zich inderdaad niet altijd aan je wishlist houden. Soms pakt dat mooi uit, maar soms ook niet. Nu woon ik naast een stad die door zanger Eric van Dijsseldonk wordt bezongen als “Eindhoven, ge bent nie de skonste, misschien wel de lillikste stad van het land”, heb ik gestudeerd en gewerkt in een stad die niet uitblinkt qua schoonheid (Tilburg) en ben ik zelf ook niet moeders mooiste, maar toch… ik ontvang graag een leuk kaartje en heb wel degelijk een mening over iets dat ik mooi vind of niet.

Zonder al te persoonlijk te worden (ik wil niemand voor het hoofd stoten) kreeg ik een keer een printje in een envelop vanuit de VS. Op de envelop stond een Postcrossing-ID, maar meer niet. Het was ook niet echt een mooie kwaliteit print (scheef geprint, maar recht geknipt) en als er een druppel water op de kaart was gevallen, dan was heel de afbeelding uitgevlekt. Of het moment dat ik uit Nederland een simpel printje kreeg (maar hé  – er was nog extra moeite voor gedaan om het op een blanco kartonnetje te plakken) van een lokale zanger.

Wat doe je dan? Uiteraard bedank ik degene die het kaartje stuurt wel degelijk. Er is toch (enige) moeite gedaan voor het kaartje, er is een postzegel betaald en ga zo maar door. Daarna ga ik nog eens mijn profiel doorkijken om te kijken hoe ik vriendelijk doch dringend kan voorkomen om nogmaals dit soort kaarten te ontvangen.

Een stikte wishlist hanteren is namelijk geen optie. Persoonlijk vind ik dat je iemand niet kunt dwingen om bijvoorbeeld alleen kaarten van Nouvelles Images, Aquapurella of Inge Look te vragen. Bovendien mis je dan een hele zwik aan werkelijk prachtige kaarten waar je nooit aan hebt gedacht: als je namelijk alleen echte ansichtkaarten zou willen, zou je de prachtige afbeeldingen van Ikea al uitsluiten. Dat zijn namelijk geen echte ansichtkaarten in strikte zin, maar ze worden wel veel voor Postcrossing gebruikt.

Wat kun je dan wel doen zonder anderen voor het hoofd te stoten of te dwingen bepaalde kaarten te sturen. Vooral vriendelijk maar wel duidelijk zijn, want niet iedereen spreekt of leest goed Engels. Zo heb ik ooit een prachtige zin gezien bij een collega-Postcrosser die dol is op katten, maar niet op al die ‘schattige’ kaarten met kittens (in laarzen, kinderwagens en wat dies meer zij – ik krijg er persoonlijk ook wel wat jeuk van): “Collecting cat-stuff, cause I love cats! Not the cute kittens-cats, but the adult ones, with character.” Luisteren ze dan echt niet, dan kun je het altijd wat minder tactisch maken: “I love adult cats, but no kittens!”

Wat doe je dan als je een profiel krijgt waarin geen informatie is gegeven over de persoon zelf, maar je wilt hem of haar niet voor het hoofd stoten? Stuur een neutrale kaart uit – bijvoorbeeld – de Happy Postcrossing (vooral de Dutch Postcrossing vind ik geweldig) of Holland-vierkant collectie van Postzegelerop (vooral de Dutch Postcrossing kaart vind ik super). Ook in landen waar bepaalde afbeeldingen politiek of religieus gevoelig liggen, kunnen deze kaarten meer dan prima en is de kans groot dat je weer een tevreden Postcrosser erbij hebt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *