Blog

Help, mijn kaart is expired!

Expired… het is een beetje een ‘vies woord’ in de wereld van Postcrossing. Eigenlijk wil je als Postcrosser dat je zo min mogelijk dat woordje in je lijst hebt staan. Vaak zie je het ook staan in profielen, met Postcrossing-ID’s en soms zelfs namen erbij. Alsof je openlijk aan de schandpaal wordt genageld. Maar wat is het eigenlijk?

Verlopen

Letterlijk betekent het woord ‘expired’ verlopen. In Postcrossing-kringen betekent dit dat de door jou verzonden kaart niet binnen 60 dagen na het aanvragen van het adres is geregistreerd door de ontvanger. Om te voorkomen dat je niet eindeloos hoeft te wachten tot de ontvanger jouw kaartje registreert, heeft Postcrossing.com besloten om na 60 dagen die kaart weer ‘vrij te geven’ waardoor je weer een kaart mag versturen.

Leuk is het echter niet als er expired achter een kaart komt te staan. Je wil namelijk wel dat de kaart die je met zorg hebt uitgezocht en geschreven, wel ontvangen wordt. Of althans… geregistreerd. Sommige mensen maken er een halszaak van en nagelen je bijkans aan de schandpaal als ontvanger door je met profielnaam en ID te noemen in hun profiel. Wellicht denken ze ermee te bereiken dat de bewuste persoon alsnog het ID registreert? Ik weet het niet.

Wat doe ik eraan?

Zo erg vind ik het namelijk ook weer niet als een kaart expired is, maar ik heb op het moment van schrijven van dit blog dan ook weinig te klagen. Vandaag kreeg ik namelijk toevallig het bericht binnen dat na 201 dagen mijn kaart naar China eindelijk is geregistreerd, waarmee het aantal expired kaarten op 0 is komen te staan (deze week was namelijk ook een andere kaart na 230 dagen geregisteerd).

Nu rust ik eerlijk gezegd niet op mijn lauweren als ik zie dat een kaart dreigt te verlopen of net is verlopen. Vaak stuur ik dan een privéberichtje naar de bewuste persoon met de vraag of de kaart is ontvangen en zo nee, of het adres wel juist is. Bij de meeste personen krijg je dan wel een reactie of de kaart al dan niet is ontvangen. Is de kaart niet ontvangen, dan stuur ik over het algemeen nog één keer een kaartje (om de bank niet te laten ploffen is de budgetserie van Postzegelerop hiervoor erg interessant) en berust ik in het feit dat de kaart misschien wel helemaal niet meer zal worden geregistreerd.

Wat kun jij eraan doen?

Weinig. Je lot ligt wat dat betreft altijd in handen van de ontvanger en van de posterijen in de landen waar je de kaart heen stuurt. In dat kader kan ik jullie nog wel een tip meegeven voor China: gebruik als het even kan een adres in Chinese tekens (nu is mijn Chinees niet al te goed, maar gelukkig kan ik het ook printen): voor de Nederlandse post is het voldoende als de postcode (die wel in ‘normale’ cijfers is) en het land leesbaar zijn. Weliswaar vind ik een geprint adres niet zo heel mooi, maar zeker als de ontvanger al aangeeft dat een Chinees geschreven adres beter werkt dan een westers geschreven adres, is het zeker te prefereren!

En eerlijk gezegd bewijst de kaart die na 201 dagen is geregistreerd wel dat het werkt… Omdat deze jongen erop stond dat hij de kaart zou registreren na ontvangst, heb ik drie keer een kaart naar hem gestuurd, waarvan de laatste met Chinees adres. En laat die net wel aankomen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *