Blog

Honderden kaarten… Waar laat je ze eigenlijk?

 Als je begint met Postcrossing kun je je eigenlijk nog niet goed voorstellen tot wat voor iets groots het zich kan ontwikkelen als je enthousiast aan het Postcrossen slaat. Je begint meestal met een handvol kaarten en een standaard velletje Nederland, Europa en Wereldzegels.

Maar dan…

Als je eenmaal enthousiast aan het Postcrossen bent geslagen, merk je dat je wel eens wat anders wilt dan de standaardpostzegels (zie daarvoor een van mijn vorige blogs) en merk je vooral dat je kaarten gaat verzamelen… vaak met tientallen tegelijk als je er toevallig tegenaan loopt in dat ene winkeltje of een mooie collectie hebt gekocht bij webwinkels als Postzegelerop!

Ik bewaarde braaf mijn kaarten in een papieren zakje van de plaatselijke Bruna. Later kwam daar nog een papieren zakje van een boekhandel in Duitsland bij en gaandeweg kwam er ook een los stapeltje kaarten bij te liggen. De postzegels werden in een envelopje gedaan en bij de kaarten bewaard.

Best onhandig eigenlijk… dat stapeltje kaarten viel wel eens om, de papieren zakjes begonnen te scheuren en zelfs de envelop begon te slijten. En de collectie kaarten werd ook steeds groter: denk je eerst met 30/40 kaarten uit de voeten te kunnen, al snel zat ik op de honderden kaarten and we’re still counting (om het maar in goed Nederlands te zeggen). Op dit moment zit ik op ruim 350 ingescande kaarten die klaarliggen om te versturen.

Archiveren

De oplossing? Archiveren… een beetje een zwaar woord wellicht om ordelijk je ansichtkaarten en postzegels te bewaren, maar het dekt wel de lading. Gaandeweg het postcrossen merkte ik namelijk dat het toch wel makkelijk is om de Holland-kaarten bij elkaar te leggen, een apart groepje te maken van je Nouvelles Images (en zelfs die heb ik al onderverdeeld) en ook een apart hoekje in te ruimen voor de nietszeggende profielen (want ik moet eerlijk bekennen: als je geen moeite doet om een profiel in te vullen, zul je niet mijn allermooiste kaart krijgen).

Action!

Je hebt dan verschillende keuzes. Via themepark.nl – een forum waar pretpark- en kermisliefhebbers samenkomen en ook aardig wat Postcrossers zitten – kwam ik op het idee om eens bij de Action te gaan kijken. Een systeempje hoeft tenslotte niet duur te zijn.

In eerste instantie ging ik kijken naar speciale boxen met kaarten, waarin dan tabbladen zaten waardoor je de kaarten makkelijk kon scheiden. Weliswaar had je dan ook een stel (nutteloze?) dubbele kaarten in bezit, maar ook een mooie box om je kaarten in te bewaren. Ik kwam in eerste instantie echter uit bij de flipover fotoalbums van Henzo (ongeveer 1,5 euro per stuk dacht ik). In elke map kun je zo’n 150 tot 200 kaarten kwijt (vergeef me dat ik het exacte aantal niet weet) en je kunt er makkelijk doorheen bladeren.

Toch was dat niet ideaal voor mij. Ik wil snel een geschikte kaart kunnen vinden. In het verleden gebruikte ik voor mijn afstudeeronderzoek dossiermappen: plastic mappen (A4-formaat) met vaste tabbladen erin. De Action had echter een beter formaat voor mij in de vorm van ‘stickermapjes’: plastic dossiermapjes ter grootte van een half A4’tje (in de lengte) met vaste tabbladen waarbij je door gebruik te maken van de bijgeleverde kartonnen ‘etiketjes’ ook nog je categorie kunt aangeven.

En waar laat je die mapjes dan?                                                                                                                                               

Uiteraard is het daarna aan jezelf om een plek te vinden voor de losse mapjes. Sinds januari heb ik bijvoorbeeld een speciale Postcrossing-lade onder mijn nieuwe bed waarin ik niet alleen mijn mapjes met kaarten bewaar, maar ook mijn spulletjes om kaarten te versieren (overigens zijn tegenwoordig ook leuke versierselen te koop bij Postzegelerop). Maar je kunt ze ook in de keukenlade of op de boekenkast leggen natuurlijk: het is jouw feestje!

En de ontvangen kaarten? Die berg ik weer op een heel andere manier op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *