Blog

How to fill your postcardwall?

Als je een kaartje stuurt naar een andere Postcrosser, hoop je natuurlijk dat hij of zij geen dubbele kaart krijgt. Dat vind ik persoonlijk gewoon zonde. Ik probeer dan ook altijd even in de postcard wall van de betreffende Postcrosser te kijken welke kaarten hij of zij al heeft gehad en wat zijn of haar favorieten zijn.

Nu geef ik toe dat dit niet altijd heel erg makkelijk is, zeker als iemand al enkele honderden kaarten heeft gehad. In dat kader is het wel heel leuk dat Postzegelerop ook kaarten in eigen beheer uitgeeft, want die zijn toch weer wat unieker dan de rest tenslotte!

Maar goed… waar ik eigenlijk naar toe wil met dit verhaal is het volgende. Persoonlijk heb ik graag dat ik elke kaart – voordat ik hem opberg – is gescand en in mijn postcard wall op de site staat. Ik hoef hem dan niet meer uit de map te halen etcetera etcetera. Alleen dat scannen is altijd toch wel een monnikenwerkje, zeker als je het niet consequent bijhoudt. Voor je het weet, heb je weer een flinke stapel liggen.

Bij mijn vorige scanner was die relatief snel weggewerkt. De Canon Pixma die ik had, beschikte over software waarmee je de kaart alleen maar op de flatbed hoefde te leggen, hij de kaart scande en automatisch bijsneed op de juiste grootte. Eventjes opslaan en je kon hem uploaden.

De scanner bleek echter niet berekend op het ineens scannen van grote hoeveelheden kaarten, want hij bleek doorgebrand te zijn. Op naar de volgende scanner: een Brother. Deze bleek echter geen software te hebben waarmee ik hetzelfde kon doen als de Canon. Bummer! Dan maar zoveel mogelijk kaarten tegelijk scannen en in Photoshop uitsnijden.

De stapel kaarten werd dus steeds groter, omdat het nogal een tijdrovend karweitje was. Tot ik in een foldertje van de Trekpleister een fotoscanner van Agfa zag staan. Ik ben ze al eerder tegengekomen bij een Colruyt of Carrefour, maar voor dat tientje dat hij in Nederland kostte, heb ik de sprong in het diepe maar eens gewaagd.

Wat een heerlijk apparaatje is dat! Alle kaarten (maximaal 10×15 cm – maximale breedte is het belangrijkste) scant hij zonder tussenkomst van een computer op een geheugenkaartje (dat je nog wel apart moet kopen) en dat ook nog eens op een heel mooie kwaliteit! Even aansluiten op de PC, kopiëren naar je harde schijf – indien nodig eventjes draaien – en je kunt ze uploaden naar jouw postcard wall.

Wel is het zo dat de fotoscanner de flatbed scanner niet kan vervangen. Zo heb ik prachtige Moomin’s uit Finland ontvangen die alleen al qua vorm niet door de fotoscanner kunnen. Of natuurlijk de maxikaarten die je soms krijgt. Of kaarten die zijn versiers met wel erg dikke foamstickertjes. De ervaring leert echter dat dit vaak tien procent van alle kaarten vormt, dus het scannen met de flatbed is in dat geval niet zo’n heel groot probleem.

Rest me nog een kleine tip mee te geven voordat je een hele stapel kaarten gaat scannen: leg ze vantevoren op volgorde. Neem je ‘received’ pagina erbij, leg de kaarten op volgorde en je kunt ze na het scannen zo nog sneller uploaden. Waardoor uiteindelijk jij blij bent met een volle postcard wall, diegene van wie jij een kaartje hebt gekregen zijn of haar kaartje nog kan terugzien (mits niet zelf ingescand) en diegene die nog een kaartje aan jou moet sturen (en die geen dubbel kaartje wilt sturen). Allemaal blije mensen: wat willen we in dit kader nog meer?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *