Blog

Ik ga postcrossen en ik neem mee…

… een pen, kaarten en postzegels. Veel meer heb je ook eigenlijk niet nodig als je niet al teveel eisen stelt aan jouw ‘uitrusting’: de ontvangen kaarten kun je immers in een kastje leggen en de kaarten die je op voorraad hebt, die stop je toch samen met de postzegels in het papieren zakje dat om de kaarten heen zat?

Zo simpel ligt het niet voor veel Postcrossers. Ik ben er wat dat betreft één van. Net zoals ik op vakantie standaard veel te veel spullen meeneem, heb ik eigenlijk ook teveel spulletjes voor Postcrossing. Ach ja, laten we maar zeggen dat het een vrouwentrekje is 😉 .

Pennen, potloden en ander schrijfwaar
Ik begin bij de pennen. Ik ben begonnen met een gewone blauwe balpen (wel eentje die ik fijn vond schrijven), maar gaandeweg het postcrossen kwam er behoefte aan meer. De zwarte en rode balpen deden hun intrede in de collectie en na een bezoekje aan de Ava in Oud-Turnhout (België) kwam er een vrij prijzige, waterproof fineliner bij. Wel als cadeautje van mijn broer, maar dan nog.

Geïnspireerd door andere Postcrossers begon ik me ook te wagen aan kleine tekeningen op mijn kaart en soms het ‘kleuren’ van tekst. Hiervoor gebruikte ik in eerste instantie de (kleur)potloden die ik nog had liggen, maar ik merkte toch dat fineliners fijner werkten om mijn ‘weerkrabbels’ te maken. AlbertHeijn heeft wat dat betreft voor 2 euro een mooi setje van 10 verschillende kleuren fineliners!

Iets dat ook niet mag ontbreken is een correctieroller of een flesje correctievloeistof. Vooral met de ingewikkelde buitenlandse namen is er zo een foutje ingeslopen en met een beetje beleid ‘tipp-exen’ geeft dan een mooier resultaat dan dat je een woordje of letter door moet krassen. Post-its zijn in dat kader ook handig: je kunt daar alvast genoeg gegevens opschrijven als je bijvoorbeeld een keertje de kaarten elders dan bij je computer wilt schrijven.

Stempels en stickers
Heel veel Postcrossers versieren hun kaarten niet alleen met de noodzakelijke postzegels, maar zetten ook graag een stempel en/of sticker op hun kaart. Denk hierbij aan het assortiment stickertjes dat Postzegelerop in het assortiment heeft.

Ikzelf heb ook genoeg van dit soort spulletjes:  niet alleen heb ik enkele stickerboekjes met ‘neutrale’ stickertjes, maar ook heb ik genoeg stempels – al dan niet zelfinktend. Mijn Winnie the Pooh stempel met de tekst “It’s a letter writing kind of day” wordt altijd standaard in goud afgedrukt op elke kaart, maar ook kattenpootjes, lieveheersbeestjes, kerststempels en zelfs Chinese cartoonstempels behoren tot mijn assortiment.  

Opbergen en andere hardwear
Over het opbergen van kaarten heb ik al eerder een blog geschreven. Wat dat betreft kan ik het kort houden, want het is immers al terug te lezen bij de vorige blog(s). Mijn te versturen kaarten bewaar ik in zogenaamde ‘stickermapjes’ (waarbij ik een apart mapje heb voor de postzegels) en mijn ontvangen kaarten verzamel ik in fotoalbums  waar ik ze ‘inhang’ met fotohoekjes.

Mijn stempels  bewaar ik in een plastic box die je bij vrijwel elke huishoud- of interieurzaak kunt kopen – dat bergt lekker makkelijk en snel op. Je zou er zelfs jouw kaarten in kunnen bewaren als je niet al teveel belang hecht aan een goede inventarisatie. Een schoenendoos zou in dat geval trouwens ook prima voldoen!

En tenslotte komt ook nog de ‘snijmachine’ aan de beurt voor de kaarten die ik uit een ‘kaartenalbum’ haal. Die hebben namelijk van die kartelrandjes die ik persoonlijk zelf liever niet zie en voor nog geen twee euro (Action) heb je zo’n apparaatje dat een boel ergernis (bij mij dan) weghaalt.

Shop till you drop
Je zult jezelf wel afvragen of het geen vermogen kost, al die spullen. Welnu, dat valt heel erg mee. Je moet een beetje in de juiste regio wonen, maar de Action is wat dat betreft de hemel voor veel van de hierboven genoemde spullen. Snijmachines, opbergartikelen, kantoorartikelen: deze winkel heeft veel voor weinig.

Voor de Zuiderburen is er nog een andere alternatief en dat is de Ava. In eerste instantie ging ik er alleen heen voor taartdozen, maar kwam erachter dat ze werkelijk een geweldig assortiment aan hobbyartikelen hebben. De Ava zit wel in een (veel) hogere prijsklasse dan de Action, maar de kwaliteit is er dan ook wel naar.

Ook niet te missen is het Boekenfestijn (www.boekenfestijn.com) dat op verschillende plaatsen in Nederland en België wordt gehouden. Hier verkopen ze vooral hobbyartikelen voor niet al teveel geld en zeker qua stempels en inkt kun je hier goedkoop terecht. Voor kaarten vind ik de beurs persoonlijk wat minder geschikt, maar ook die zou je er kunnen vinden.

Wil je wat apartere stempeltjes of stickertjes, dan kom je al snel op sites als eBay terecht. Vaak reken je af in dollars, waardoor je profiteert van de relatief gunstige koers van de euro.  Laat je echter niet in de luren leggen en let op de verzendkosten!

En last but not least: kijk ook eens rond bij Postzegelerop. Niet alleen kun je hier de leukste kaarten, maar ook stickertjes kopen voor leuke prijzen. Want ook al is Postcrossing erg leuk om te doen: het moet je niet de kop kosten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *