Blog, postcrossing

Keep calm… and send postcards

Je kent ze misschien wel of hebt er zelfs eentje ontvangen: een kaart uit de “Keep Calm”-serie. Een heel simpele maar – in mijn ogen sprekende – kaart met een achtergrond in één kleur, een kroontje bovenaan en een tekst eronder die altijd begint met “Keep calm and”.  Deze “Keep Calm”-serie is nu ook te koop bij Postzegelerop, maar… wat is de achtergrond van deze kaart eigenlijk?

In de eerste plaats was het oorspronkelijk geen kaart, maar een poster uit het Verenigd Koninkrijk die was ontworpen om de moraal van het volk hoog te houden tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog. De oorspronkelijke tekst was “Keep Calm and  Carry On” op een rode achtergrond met een wit kroontje erboven.

Naast deze poster was er ook een groen exemplaar met de tekst “Freedom is in peril – Defend it with all your might” en een blauwe met de tekst “Your courage – Your Cheerfulness – Your resolution – Will Bring Us Victory” – uiteraard ook deze met de kenmerkende “Tudor Crown” (een symbool van de Britse staat) erboven.

De posters waren in 1939 ontworpen met het doel de algehele moraal van het Britse volk hoog te houden in tijden van oorlog, maar zijn nooit als zodanig uitgebracht ondanks dat er miljoenen van waren gedrukt. De bedoeling was namelijk dat – als er sprake was van een grootschalige aanval door de Duitsers – de posters zouden worden verspreid onder het volk, maar later zijn de posters alsnog gerecycled in het kader van de “Paper Salvage” actie (waarbij werd aangemoedigd om zoveel mogelijk – schaarse – producten te recyclen).  

In 2000 ontdekten Stuart en Mary Manley echter een origineel exemplaar in een stapel boeken die zij wilden verkopen. Ze vonden de poster zo leuk dat ze hem hebben ingelijst en bij de kassa in hun winkel hadden opgehangen, maar er kwam zoveel belangstelling op af dat ze besloten om kopieën ervan te gaan verkopen.

Niet veel later sloeg de commercialisering goed toe en verschenen er steeds meer producten met de slogan “Keep Calm and Carry On”: van bekers tot tasjes en van broodtrommeltjes tot glazen. Ook kwamen er steeds meer andere teksten gebaseerd op hetzelfde format, waaronder dus ansichtkaarten. Vaak verschilt alleen de achtergrondkleur en de tekst, maar kenmerkend blijven het kroontje en de witte tekst die (vrijwel) altijd begint met “Keep Calm and…”

Overigens zijn er ook genoeg parodieën verzonnen zoals “Stay Alive and Avoid Zombies”, “Keep Calm and Have A Cupcake” (met een cupcake in plaats van een kroontje), heeft de Engelse band McFly in 2012 “The Keep Calm and Play Louder  Tour” gedaan en heeft de rockband Stereophonics het album “Keep Calm and Carry On” (overigens alleen met het kenmerkende lettertype) in 2009 uitgebracht.

Zo zie je dat een simpele poster uit de vorige eeuw kan uitgroeien tot iets groots waarvan we tot op de dag van vandaag kunnen blijven genieten. Je kunt er echter ook anderen van mee laten genieten door de kaarten uit deze serie te versturen natuurlijk: ik vind ze in ieder geval te leuk om zomaar te laten liggen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *