Blog, postcrossing

Kerstkaarten, je kunt er niet vroeg genoeg aan beginnen

Ho ho ho… zul je wel denken. Een blog over kerstkaarten terwijl de bladeren nog van de bomen moeten vallen en Sinterklaas nog niet eens in het land is? Ja, jullie lezen het goed… een blog over kerstkaarten. Ik ben er namelijk nu al aan begonnen, omdat het in mijn geval nu eenmaal wat meer tijd vergt.

Het begint al met het inventariseren wie ik allemaal een kerstkaart ga versturen. In ieder geval de mensen van wie ik vorig jaar een kaartje heb gehad, krijgen een kaartje. Probleem is… hoe weet ik van wie ik een kaartje heb ontvangen? Ik bewaar wel altijd netjes mijn kaarten in een doosje of envelop, maar waar heb ik die dan veilig opgeborgen? In de lades onder mijn bed, in de muurkast of op zolder? Dit jaar had ik gelukkig meteen beet, dus hoefde ik geen moeite te doen om te zoeken.

Dan kom ik aan bij de adressen… ik heb een tof adresboekje dat ik voor onder andere verjaardagen en kerstkaarten gebruik, maar waar is dat ding? Vorig jaar was het nog bijna een hele soap, want ik heb werkelijk anderhalve week gedaan om het ding te zoeken, terwijl ik zeker wist dat het bij mijn Postcrossing spulletjes moest liggen… Uiteindelijk bleek dat het boekje in een nog nooit eerder ontgonnen stukje van mijn bureau was gevallen. Oeps!

Waar de blaadjes intussen van de bomen beginnen te vallen, begin ik ook met bladeren… het doorbladeren van mijn adressenboekje wel te verstaan, want ook de mensen die niet altijd een kaartje kunnen sturen, maar wel een kaartje van mij krijgen, komen over het algemeen uit datzelfde boekje. Maar… ik heb ook niet alle adressen in het boekje staan, want enkele lijstjes staan ook op Whatsapp (nu ik eraan denk… die stonden dus in de Whatsapp van mijn oude telefoon – nog een keertje oeps) of in een berichtje van Facebook. Gelukkig ben ik wat meer geordend met de meeste andere dingen zullen we maar zeggen 😉 …

Hehe, eindelijk de administratieve zaken gedaan, tijd voor het creatieve proces! Als het even kan, stuur ik namelijk niet zomaar een kaartje. Jaren geleden heb ik iemand nog veel moeite laten doen om kaarten mee te laten nemen van een pretpark uit de VS, heb ik een kaart gemaakt die op een krant leek (iemand had serieus die kaart bij het oud papier gegooid, totdat die hoorde dat het een kaart van mij was), heb ik in plaats van een kaart met “LED-verlichting-boompjes” met een label eraan gestuurd en ben ik ook een keer in de weer geweest om koekjes van zoutdeeg te maken en die op de kiek te zetten met het motto “Deze kaart functioneert het beste met cookies.” Overigens waren het koekjes van Rudolph (the Rednosed Reindeer, niet te verwarren met de TV-kok van 24Kitchen natuurlijk) gemaakt van allemaal eetbare materialen (die na verwerking overigens niet meer eetbaar waren, net zo min als het zoutdeeg zelf). Ook dit jaar heb ik weer een ideetje en ben ik een tijdje geleden al dingen gaan bestellen, maar ik hoop dat alles op tijd binnen is.

Uiteindelijk kom ik voor mijn gevoel dan toch een beetje in tijdnood te komen, want halverwege november moet ik dan nog alles in elkaar zetten natuurlijk. Of in dit geval de kaartjes schrijven, eventuele andere dingen in elkaar zetten (denk aan de LED-lampjes met labeltjes die ik eerder noemde) of het bestellen van de postzegels. En dan zul je net zien dat een paar kaarten te maken krijgen met een enorme spelfout en ik die weg kan gooien. Of tenminste… de enveloppen dan (daarom vraag ik me nog steeds af waarom de meeste merken er niet aan denken om bijvoorbeeld twee reserve-enveloppen bij een setje kaarten in te sluiten). Uiteindelijk kom ik er dan achter dat ik toch op tijd klaar ben en ik me druk heb gemaakt om niks. Want steevast ben ik het die als eerste de kaartjes verstuurd, vaak op 6 december al. Want dan liggen ze in de weg.

Dit allemaal gezegd hebbende kom ik tot de conclusie dat het eigenlijk best wat makkelijker zou kunnen. Adressenbestandje op de computer (hoef ik niet te zoeken), postzegels op voorhand bestellen (of gewoon een voorraadje decemberzegels aanleggen, want in principe blijven ze totdat ze qua waarde gelijk zijn aan de normale postzegel gewoon geldig) en mijn kaarten bestellen bij Postzegelerop. Maar aan de andere kant… heeft dat chaotische deel in mij toch ook niet haar charme? Of zal ik ze eens allebei gaan combineren met elkaar. Jullie mogen het zeggen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *