Blog

Leuker kunnen we het maken, makkelijker ook!

Een hele tijd geleden heb ik al eens een blog geschreven over de spullen die je nodig hebt als je begint met Postcrossing: je begint met een serie kaarten, wat postzegels en een pen, maar je eindigt vaak met hele systemen om kaarten op te bergen, postzegels te ordenen en pennen te bewaren.

Het gaat hierbij dan weliswaar om de ‘hardware’ voor het Postcrossen, maar eigenlijk moeten we de ‘software’  (ofwel de website en aanverwante zaken) niet vergeten. Ook daar kun je tenslotte dingen doen die het Postcrossen voor jou en andere Postcrossers een stuk makkelijker maken.

Profiel
Als eerste: vul jouw profiel in. Hiermee bedoel ik niet jouw persoonlijke gegevens – als jij niet wilt dat jouw verjaardag te zien is, dan hoef je die ook niet te laten zien – maar vooral het algemene praatje waarmee je jezelf voorstelt aan anderen.

Uit eigen ervaring ben ik er namelijk achtergekomen dat het maar wat lastig is om een kaart uit te zoeken voor iemand die zijn profiel niet of heel summier heeft ingevuld. Een “ik ben Amalia en 9 jaar oud” geeft niet echt veel aanknopingspunten voor een passende kaart en de kans is dan ook groot dat je een kaart krijgt die je toch niet zo leuk vindt als de kaarten die anderen krijgen.

Ook voor dit profiel geldt overigens dat je niet jouw hele doopceel moet lichten. Vertel een klein beetje over jezelf, wat voor kaarten je leuk vindt (laat het vooral niet overkomen als een harde eis) en eventueel ook wat je op een kaart zou willen zien. Dan heeft de ander al een boel meer houvast in de zoektocht naar het ideale kaartje.

Favorieten
Iets waaraan je niet zo snel denkt als beginnende Postcrosser zijn de favorieten. Door te klikken op het hartje kun je aangeven welke kaarten jij ontzettend leuk vindt. Het is niet alleen leuk voor jezelf om een keertje door alle kaarten op Postcrossing te struinen, maar anderen kunnen er ook houvast aan hebben bij het uitzoeken van een geschikt kaartje voor jou!

Wel is het zo dat overdaad schaadt, ook bij de favorieten. Ik heb wel eens meegemaakt dat iemand 250 kaarten had ontvangen/verstuurd en maar liefst 3000 favorieten had aangemerkt. Dan is het niet meer zo’n nuttig middel om een geschikt kaartje uit te laten zoeken en heeft het voor jou zelf ook weinig nut meer (lijkt mij althans).

Scannen
Als je een kaartje verstuurt, kun je al direct een foto toevoegen van de kaart die je gaat versturen. Eenmaal wat verder bij Postcrossing kan het wel eens zeer omslachtig zijn om elk kaartje apart te scannen of te fotograferen, waardoor je het soms maar achterwege laat en zit met een ‘gat’ in jouw ‘overzicht’ – want het is lang niet zeker dat de ander jouw kaart inscant.

Dit kun je voorkomen door regelmatig een middagje wat monnikenwerk te verrichten, ergo je kaarten in te scannen. Maak er overzichtelijke directories van op jouw harde schijf (of andere gegevensdrager) zodat je makkelijk de afbeelding van de kaart die je gaat versturen, kunt uploaden. Als je dit regelmatig doet, dan is het ook niet iedere keer zoveel werk ineens.

Nu moet ik zeggen dat ik niet roomser ben dan de paus en dat ik me ook niet altijd heb gehouden of hou aan de tips die ik hier geef. Ik zet ook wel eens een kaartje op de foto (snel, haast, je kent het wel) en scan ook niet altijd even regelmatig mijn kaarten waardoor ik wel eens dagenlang achtereen zat te scannen. Wat dat betreft zijn Postcrossers ook mensen… en ergens is dat wel een hele grote geruststelling šŸ™‚ !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *