Blog, postcrossing

Postcrossing en het coronavirus


Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we te maken hebben met een pandemie inzake COVID-19, ook wel bekend onder het coronavirus. Moeten we het er dan ook over hebben bij Postzegelerop? Ja. Ik ga jullie echter niet lastigvallen met sociale onthouding, handen wassen terwijl je “Happy Birthday” of “Het Regent Zonnestralen” zingt of het hamsteren van toiletpapier. Dat hebben we al genoeg gehoord tenslotte en ik denk/hoop dat de ernst jullie ook wel duidelijk is. Waar wil ik het dan wel over hebben? Post en Postcrossing natuurlijk! Want dat zijn twee dingen die gewoon door zijn gegaan en hopelijk ook wat door blijven gaan.

In mijn vorige blog had ik jullie verteld dat Postcrossing bij mij aardig stil had gelegen om meerdere redenen. Ik gaf aan dat ik de goede hoop had dat ik het toen snel genoeg weer op zou gaan pakken. Dat heeft toch nog eventjes geduurd. Ik was vooral al druk bezig met het schrijven van kerstkaartjes voor de eenzame ouderen en dat ging ook in een vlot tempo door. Moet ook wel, want ik had via een bekende voordeeldrogisterij een héleboel kaarten voor héél weinig op de kop weten te tikken.

Ik zit op dit moment echter zonder werk thuis en heb ook nog geen snel vooruitzicht op een nieuwe baan. Ik begon dus ook, mede vanwege het rotweer van de laatste maanden, Postcrossing weer langzaam op te pakken. Vijf adressen achter elkaar opvragen, waarbij het een sport is om vijf opeenvolgende nummers te krijgen, kaarten uitzoeken, scannen, uploaden en daarna pas schrijven. Dat ging in een vlot tempo door en… de post was ook ontzettend snel! Sommige kaarten naar landen als Duitsland waren er binnen drie dagen!

Op dat moment was al bekend dat het coronavirus flink huishield in China, specifiek de regio Wuhan. Omdat ik toen al wat kriegel werd van al het nieuws dat erover de ether in werd geslingerd, las ik ook lang niet alles wat erover voorbij kwam. Wel viel het me op dat ik geen enkel adres uit China kreeg en er ook geen kaartjes uit China kwamen. Dit terwijl er wel pakketjes van de welbekende webreus uit China aan bleven komen.

Ik besloot toch maar eens de blog van Postcrossing zelf erbij te nemen. Meia schreef hierin dat Postcrossing voor China voor onbepaalde tijd is stilgezet, omdat ook de postbezorging voor een grote gedeelte lam zou liggen (of iets van die strekking). Dus niet omdat het virus overdraagbaar is via post – dat is het namelijk niet, hoeveel postzegels je ook likt – maar omdat de bezorging niet kon worden gegarandeerd.

Inmiddels was het virus ook gearriveerd in Italië en mocht Nederland ook snel genoeg aansluiten in de polonaise. Dat laatste letterlijk en figuurlijk, want mede door carnaval en de voorjaarsvakantie, is Noord-Brabant (waar ik woon) het epicentrum van corona in Nederland. Toch heeft het in Europa vooralsnog geen gevolgen voor de postbezorging. Kaarten in Italië kwamen gewoon aan, al heb ik er nu nog enkele onderweg, en ook hier wordt de post gewoon bezorgd. Ook Postzegelerop levert uiteraard nog gewoon de mooiste kaarten zoals we dat al gewend waren.

Ik heb Postcrossing dus weer lekker opgepakt en loop nu regelmatig zelfs tegen de grens van de 62 kaarten die ik onderweg heb aan. Het zou voor mij heel leuk zijn als Postcrossing de grens dan ook tijdelijk op zou schroeven omdat iedereen thuiszit, maar ik begrijp dat dat in onzekere tijden ook niet mogelijk is natuurlijk.

Hoe kun je er dan voor zorgen dat je niet eindeloos hoeft te wachten tot je weer een kaart mag versturen? Als je één adres opvraagt en schrijft, dan moet je maar net geluk hebben met het land waar de kaart heen moet. Als je net als ik meerdere adressen opvraagt en de kaarten schrijft wanneer je offline bent, dan kun je het proces namelijk bespoedigen door te sorteren op land. Kaarten naar Duitsland komen bijvoorbeeld razendsnel aan, terwijl een kaartje naar Rusland of Azië er aanzienlijk langer over doet. Die eerste categorie post ik dan ook het liefste nog voor de buslichting van die dag en anders meteen de dag erna, terwijl de langzamere landen dan een dag later volgen. En zo kun je met enige regelmaat toch nog een leuk kaartje sturen.

Oh ja, andere tip nog: krijg je een adres te zien met een adres in het lettertype van de eigen taal? Print dat adres en plak het op de kaart. Het is dan vrijwel gegarandeerd dat je kaart eerder aankomt. En loop het uit de hand qua kosten? Dat is een groter probleem, maar als je het kunt betalen: je kunt via internet ook met kortingen van 10 tot zelfs 30 procent combinaties postfrisse postzegels kopen die je gewoon nog kunt gebruiken. Voor het geld dat je overhoudt kun je dan in de opruimhoek van Postzegelerop leuke kaarten kopen (al zijn ze met de gewone kaarten ook niet duur).

Maar onthou bovenal: het is geen ramp als je geen kaartjes kunt versturen via Postcrossing. Denk bijvoorbeeld ook eens aan de ouderen die nu nog eenzamer zijn dan anders of het zorgpersoneel dat de benen onder de kont uitloopt nu. Stuur bijvoorbeeld een of meerdere kaartjes naar een verzorgingstehuis (leuk voor het personeel en de gemeenschappelijke ruimtes) of een ziekenhuis (voor het personeel).

Het belangrijkste is echter dat we ondanks alles toch het hoofd koel proberen te houden. Dus ik wil afsluiten met de woorden waarmee ik ook elke kaart afsluit:

Take care, keep calm and stay safe,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *