postcrossing

Postcrossing: wa’s da?

 POSTCROSSING

Ansichtkaarten… ze hebben altijd iets magisch voor mij gehad. Als kind maakten we namelijk veel dagtochtjes en moest ik van elke locatie een ansichtkaart hebben. De jaren daarna ebde dat weg. Tot ik vorig jaar werd geattendeerd op het fenomeen Postcrossing: het versturen van ansichtkaartjes naar mensen over de hele wereld. Sindsdien is de liefde voor de ansichtkaart weer volop terug bij mij en… ik ben niet de enige!

Postcrossing: wa’s da? 

Postcrossing is hot. PostNL heeft er vorig jaar oktober een speciale postzegel voor uitgebracht en er komen steeds meer webshops (zoals Postzegelerop) die zich specifiek richten op het verkopen van ansichtkaarten. Zelfs de landelijke televisie heeft er aandacht aan besteed (EditieNL), maar toch is het fenomeen nog steeds bij veel mensen onbekend.

Dus… wat is Postcrossing eigenlijk? Kort gezegd komt het erop neer dat je kaartjes schrijft naar en ontvangt van mensen over heel de wereld. De adressen (voorzien van een identificatiecode) krijg je als je jezelf hebt ingeschreven op www.postcrossing.com. Zodra een kaart van jou is ontvangen (de ontvanger registreert die aan de hand van de identificatiecode), wordt jouw adres vrijgegeven door het systeem en mag je dus snel genoeg zelf een kaartje ontvangen.

Postcrossing wordt door sommigen ook wel gelijkgesteld aan penvrienden, maar dat is het dus niet. Weliswaar wordt in beide gevallen gecommuniceerd door middel van de ‘ouderwetse’ papieren post, maar bij Postcrossing hoeft er geen blijvende vriendschap uit te rollen en communiceer je in feite met totaal onbekenden (tenzij je uit de ruim 250.000 leden net die bekende treft).

De geschiedenis

Het idee achter Postcrossing is bedacht door de Portugees Paulo Magalhães als een project naast zijn studie. Hij wist dat er simpelweg meer mensen moesten bestaan met dezelfde liefhebberij als hij: het ontvangen van ansichtkaarten – het liefst van totaal onbekenden van totaal onbekende plekken.

Internet is in dat geval het ideale medium: je kunt hiermee op een simple wijze een heleboel mensen met dezelfde interesse bereiken en met elkaar in contact brengen. Dat was ook het doel van Paulo: het verbinden van mensen over heel de wereld door middel van ansichtkaarten, ongeacht locatie, leeftijd, geslacht, afkomst of geloof.

Op 14 juli 2005 werd, na een periode van gedegen voorbereiding door hem en zijn partner Ana Campos, www.postcrossing.com opengesteld voor iedereen. Het duurde slechts enkele dagen voordat de inschrijvingen binnen begonnen te stromen en ruim 6 jaar later heeft het project de 250.000 deelnemers bereikt en zijn inmiddels 10 miljoen kaarten verstuurd en ontvangen.

Postcrossing in Nederland: de cijfers

Zoals in het begin al aangegeven, is Postcrossing voor veel Nederlanders een onbekend fenomeen. Op de Paper and Convenience Show 2012 (een vakbeurs voor onder andere de kantoorboekhandel) heb ik gemerkt dat ook veel uitgeverijen van ansichtkaarten het fenomeen niet of slechts vaag kennen.

Best raar eigenlijk, want met 21.074 leden en 943.697 verstuurde (en geregistreerde) kaarten staan we op een respectievelijk vijfde en vierde plaats van de wereld. Daarnaast hebben we met z’n allen maar liefst 945.826 kaarten mogen ontvangen.

Het meest actieve Nederlandse lid heeft 4.015 kaarten verstuurd en 3872 kaarten mogen ontvangen in 4 jaar tijd: wil je net als hem in de top 10 komen dan moet je hard je best doen, want op dit moment staat nummer 10 op een aantal van 2.128 ontvangen en 2.112 verstuurde kaarten – ook in 4 jaar tijd.

Waarom is Postcrossing zo populair?

Waarom Postcrossing zo populair is, is voor mij ook slechts giswerk. Als ik af moet gaan op de signalen van bevriende postcrossers dan is het vooral het ontvangen van leuke kaarten uit allerlei landen, het versturen naar kaarten over de hele wereld, het lezen over andere culturen en gebruiken en ga zo maar even door.

Als ik voor mezelf kijk, dan kan ik mij aansluiten bij de meeste mensen. Het is nu eenmaal erg leuk om in de tijd van e-mail, Twitter en Facebook ook eens een handgeschreven boodschap te ontvangen op een kaartje te ontvangen. Als het kaartje dan ook nog overeenkomt met hetgeen jij leuk vindt (dit kun je aangeven bij je profiel) en je wat van de andere cultuur kunt leren, dan is het nog mooier.

Daarnaast sluit het ook perfect aan op mijn vroegere hobby, zoals ik al eerder aangaf. Weliswaar gaat het dan niet meer om het geforceerd zoeken naar kaarten van elke locatie waar ik op vakantie ga, maar is het meer dat elk winkelstraatje in elk stadje of dorpje wordt ‘gescand’ op kaartenmolens. Ga ik de meest vreemde winkels in om te kijken of ze kaarten hebben. Speur ik regelmatig de collecties van verschillende webshops af voor leuke kaarten (maar blijf ik qua assortiment en prijs/kwaliteitsverhouding toch kopen bij Postzegelerop). Ga ik zelf kaarten ontwerpen (maar daarover later wellicht meer).

En… ga ik erover schrijven. Ik sluit mijn blog dan ook af met een welgemeend: tot de volgende keer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *