Blog, postcrossing

Postmaatjes

Een hele tijd geleden plaatste een vriendin een oproepje op een internetforum voor haar zoontje. Door zijn autisme was het moeilijk voor hem om vriendjes te maken en zij wilde hem wel eens verrassen met een paar verjaardagskaarten. Ze had een paar kaartjes verwacht, maar het werden er enkele meer en ze kijkt nog steeds met een goed gevoel terug op die ‘stunt’, zoals ze het zelf noemt.

Op dat moment was ik nog geen Postcrosser, maar vond ik het versturen van fysieke post gewoon al erg leuk. Social media waren toen nog niet zo hot als ze nu zijn, dus je moest het eigenlijk maar doen met oproepjes van bekenden of oproepen die via via werden verspreid. Ik verstuurde dus niet zo gek veel post naar vreemden, totdat Postcrossing mijn pad kruiste en ik inmiddels per jaar enkele malen zoveel poststukken verstuur als ik destijds in één heel jaar deed.

Los van Postcrossing kwamen er – vooral via social media – nog meer oproepen, vergelijkbaar met die van de eerdergenoemde vriendin, naar voren. Vaak voor ernstig zieke kinderen om ze een hart onder de riem te steken, maar ook kaarten in een vrolijker verband, zoals de oproep van het hoofdkwartier van Postcrossing.com om member Corry1919 een verjaardagskaartje te sturen: als een van de oudste Postcrossers ter wereld verdiende ze die eer wel natuurlijk.

Toen ik over laatstgenoemde actie las, zat ik me te bedenken dat ik ook een keer over een project met ouderen en post had gelezen. Het is namelijk wel bekend dat de (Nederlandse) ouderen steeds meer aan het vereenzamen zijn en dat dit probleem steeds erger wordt. Overal worden dan ook initiatieven ontplooid om tenminste aandacht aan dit probleem te schenken, zoals de programma’s op RTL4 van zangers Gerard Joling en Gordon (beter bekend onder de noemer Geer en Goor) of andere projecten van, onder andere, het Ouderenfonds of het Oranjefonds.

Terug echter naar de post, want ik schrijf tenslotte geen blog voor de Televizier, maar voor Postzegelerop. Via Google kwam ik vrij snel terecht bij Project Postmaatje van de Stichting Eefies. Het is eigenlijk een minder anoniem soort Postcrossing: je meldt je aan als schrijver en je wordt door de initiatiefnemers gekoppeld aan een oudere, waar je vervolgens zo’n vier tot acht keer per jaar schrijft aan de bewuste oudere. Op dit manier hoopt men dat met behulp van een postmoment mensen met elkaar worden verbonden en zo de kwaliteit van leven wordt verhoogd. Want ik merk ook met Postcrossing dat dit – ondanks dat je elkaar niet kent of nooit fysiek hebt gezien – toch een gevoel krijgt dat iemand aan je denkt en vaak met zorg en aandacht een kaart voor je uitkiest.

Ik heb dan ook besloten om mezelf als schrijver aan te melden bij Project Postmaatje, puur omdat ik weet hoe blij iemand kan worden van een echte kaart of brief in de brievenbus. Wil je echter niet op regelmatige basis schrijven, maar wel meedoen aan eventuele acties? Kijk dan op de Facebook-pagina van Postmaatje Eefies voor meer informatie, of kijk op www.postmaatje.nl.  Want zeg nu zelf, die slogan van PostNL klopt wel degelijk: echte post is zoveel leuker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *