Blog

Postzegelerop!

De meer ervaren Postcrossers zullen het al wel ooit eens hebben gemerkt dat sommige mensen de postzegels vaak nog belangrijker vinden dan de kaart zelf. Zo heb ik zelfs al een keer meegemaakt dat iemand wel (voor bepaalde landen) expliciete wensen had voor de postzegels, maar niet voor de kaart zelf.

Wat plak ik erop?

Weliswaar waren het bij hem geen harde eisen, maar het triggert mij dan alsnog om toch aandacht te besteden aan de postzegels. In het begin van mijn “Postcrossing-carrière” hield ik het nog bij de saaie standaard Europa- en Wereld-zegel, maar gaandeweg weet je toch wat variatie aan te brengen in de wereld die postzegel heet. Want de meer aparte postzegels worden wel degelijk gewaardeerd!

Weliswaar heeft PostNL vorig jaar oktober de Postcrossing-postzegel uitgebracht die op zichzelf al heel leuk is, maar toch kun je ook ontzettend leuke combinaties maken met andere postzegels. Ik maak voor elk jaar tenminste een overzichtje wat ik op mijn kaarten kan plakken in welke combinatie, zodat ik in één oogopslag zie wat ik op een kaart moet plakken (wat overigens niet wil zeggen dat ik elke combinatie plak).

Het belangrijkste is dan ook dat je je houdt aan de waarde van de postzegel. Voor Nederland is dat in 2012 € 0,50 (fl 1,10), voor Europa € 0,85 (fl 1,87) en voor de rest van de wereld € 0,95 (fl. 2,09) – zie de website van PostNL welke landen onder welk werelddeel vallen. Of je euro- of guldenzegels gebruikt, maakt niet uit: zolang je maar tot het geldende bedrag plakt.

Als je eurozegels gebruikt, moet je goed opletten of er nog een bedrag op staat vermeld (bijvoorbeeld €0,44) of dat er alleen een cijfer op staat (bijvoorbeeld 1). Bij het cijfer moet je dan uitgaan voor de in dat jaar geldende waarde: dus als je postzegels met een 1 hebt gekocht voor €0,46 zijn ze nu €0,50 waard!

Welke zegels plak ik erop?

De standaard Europa- en wereldzegels gebruik ik dus niet of nauwelijks meer. Als ik al één enkele zegel gebruik, is het de speciale Postcrossing-postzegel. Vaak gebruik ik een combinatie van verschillende eurozegels of een combinatie van verschillende guldenzegels – maar je kunt ook een combinatie van gulden- en eurozegels gebruiken.

“Guldenzegels?” hoor ik jullie zeggen… “Zijn die nog geldig dan?” Het antwoord is “ja”. Alle in Nederland uitgebrachte postzegels, dus ook de guldenzegels zijn nog geldig en je kunt dus ook je oude postzegelverzameling plunderen om je kaarten te voorzien van guldenzegels. Als je een mooie verzameling hebt, zou ik dat echter niet zo snel doen en kun je beter bij gespecialiseerde internetwinkels zoals www.postzegelsmetkorting.nl kant en klare pakketjes bestellen.

Bovengenoemde zaak levert kant-en-klare pakketjes met guldenzegels. Zo kun je combinaties voor Nederland, Europa en de rest van de wereld bij hen bestellen, die netjes met een overzichtje welke zegels je moet plakken worden geleverd. Andere webwinkels leveren ook op deze manier hun postzegels, maar bij postzegelsmetkorting weet ik dat het echte zegels zijn die worden geleverd (er zijn ook webwinkels die valse zegels leveren).

Bij de euro-zegels raad ik je aan om deze niet via de gewone webwinkel van PostNL te bestellen, maar via de Collectclub (www.collectclub.nl) van PostNL. Hierop kun je vaak niet alleen de iets oudere eurozegels terugvinden, maar bijvoorbeeld ook nieuwe speciale uitgaven. Boven een bepaald bestelbedrag hoef je bovendien geen verzendkosten te betalen en krijg je vaak een extra cadeautje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *