Blog

Snail Mail

Sommige Postcrossers onder ons kennen hem wel. De kaart met voorop de tekst “Snail Mail” in de stijl van het welbekende logo van Gmail (bij mij staat hij geregistreerd onder ID US-1740473). Eigenlijk is Postcrossing een prachtig voorbeeld van snail mail. Maar wat is het nu eigenlijk?

Letterlijk vertaald is snail mail (ook wel snailmail of snail genoemd) ‘slakkenpost’. Waar in dit elektronische tijdperk een mailtje in een paar seconden van Ushuaia naar Barrow (respectievelijk de meest zuidelijke en meest noordelijke steden van de wereld) is gestuurd, duurt dat met een kaartje veel langer. Dan gaan er dagen, zo niet weken overheen.

Taalkundig gezien is het begrip een dysfemistisch retroniem. Een retroniem is een nieuw woord voor een bestaand begrip, dat dat bestaande begrip ‘vervangt’ (of dit bij snail mail echt zo is, dat laat ik in het midden). Dysfemisme is een zogenaamd stijlfiguur waarbij iets grover, kwetsender, viezer en/of aanstootgevender wordt voorgesteld dan het daadwerkelijk is. Of de slak in kwestie daadwerkelijk aanstoot neemt aan of gekwetst wordt door het begrip snail mail… dat weet ik niet.

Het begrip zoals wij het nu kennen (dus om het contrast tussen elektronische en gewone post te benadrukken) kwam het eerst naar voren in januari 1981, maar heeft pas echt voet aan vaste grond gekregen omstreeks 1982/1983. Het begrip is echter al veel ouder: in 1942 werd het al gebruikt in een Amerikaans krantenartikel over de langzame postbezorging in de Verenigde Staten. In 1974 tenslotte stond snail mail in datzelfde land synoniem voor “2nd class mail”: post die langzamer werd bezorgd dan de zogenaamde “1st class mail”.

Tegenwoordig zijn er verschillende initiatieven te vinden op internet die iets doen met het begrip snail mail. Zo heb je snail-mail.nl – de Nederlandse community op het gebied van snail mail en kun je terecht op sites als Interpals voor brieven en Swap-Bot voor allerlei uitwisselingen per post.

En natuurlijk mogen we ons eigen Postcrossing niet vergeten. Opgericht met de bedoeling om echte kaarten van een willekeurig persoon op de wereld te ontvangen en ook kaarten naar willekeurige personen op de wereld te versturen, is het voor mij toch wel dé leukste vorm van slakkenpost. Zolang de postbezorgers over de hele wereld zich maar niet echt als slakken gaan voortbewegen natuurlijk!

Marjon, Maart 2013

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *