Blog

Writer’s block?

Zoals jullie wellicht gemerkt hebben, heeft deze blog helaas even op zich laten wachten. Soms schud ik met gemak drie blogs op een dag uit mijn mouw, maar soms duurt het ook eventjes. En zo werkt het ook met het schrijven van kaarten. Bij het ene profiel krijg je duidelijke aanwijzingen wat iemand graag zou willen horen, bij het andere profiel kun je houvast zoeken in hetgeen de Postcrosser in het profiel zet en bij een weer ander profiel kun je helemaal geen houvast vinden.

Zeker als je veel kaarten tegelijk stuurt, zoals ik vaak doe, kun je bij veel van die profielen in jouw lijstje wel eens last krijgen van een soort writer’s block. Ik ben er namelijk niet zo voor om alleen een “Happy Postcrossing” of een ID op de kaart te zetten: ik wil altijd toch wel iets ‘nuttigs’ erop zetten.

Post-it
Vaak laat ik dan alles even bezinken. Ik zoek alvast de kaarten uit en probeer toch nog aanknopingspunten te vinden waarover ik schrijf. Vaak haal je namelijk ook wel wat informatie uit de wishlist van veel Postcrossers. Ik schrijf dan alvast het adres op de kaart, het ID en pak een post-it velletje en pen daarop enkele steekwoorden. Vaak lukt het dan wel om een uurtje of zelfs een dag later wel wat te pennen en komen er wonderwel nog leuke berichten uit de pen!

Kijk naar de kaart
Als je direct iets op de kaart wil zetten, gebruik ik ook vaak de kaart zelf als inspiratiebron voor een tekst. Als ik bijvoorbeeld mijn “Sweet Windmill” kaart verstuur, dan heb ik nog te weinig aan de schrijfruimte op de kaart zelf om uit te leggen welke soorten snoep en koek ik heb gebruikt om de kaart te maken.

En zo werkt het ook met kaarten uit jouw regio of de Holland-kaarten. Zo heb ik voor die kaarten inmiddels een aardig standaardriedeltje dat op het volgende neerkomt: “Groeten uit Nederland. Holland is weliswaar een veelgebruikte naam , maar het is slechts een deel van ons land – in feite maar twee van de twaalf provincies.” En als je dan eenmaal aan het schrijven bent, komt de rest vanzelf.

Standaardtekst
Ondanks dat ik op het werk en hobbytechnisch gezien redelijk wat standaardmails en dergelijke gebruik, ben ik bij Postcrossing niet zo van deze teksten. Waarom weet ik niet, maar zelfs de zinnen die ik vaak gebruik, zijn nooit 100% hetzelfde. Toch is het een mooie hulp om een kaartje vol te schrijven als je geen inspiratie hebt. Je zou eventueel zelfs per land/stad nog verschillende teksten kunnen klaarleggen (ik begin zowaar ineens ideetjes te krijgen).

Leef je uit!
En mocht je echt niets weten of je bent gewoon een ontzettende creatieveling: leef je uit! Zo gebruik ik altijd een en dezelfde stempel op mijn kaarten, maar ik heb ook nog andere stempels liggen die ik sporadisch gebruik om een kaart op te leuken. Of gebruik stickers om jouw kaart te versieren. Postzegelerop heeft wat dat betreft voldoende keus in stempels en stickers. Alles wat je namelijk bestempelt en beplakt, hoef je niet te beschrijven – al heeft het natuurlijk niet mijn voorkeur 😉 .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *