Blog, postcrossing

Ze willen homemade kaarten, wat nu?

Als je wat meer kaarten verstuurd, kom je steeds gekkere wensen tegen op de wishlist van andere Postcrossers. Nu heeft Postzegelerop gelukkig wel een breed assortiment aan kaarten om aan de meeste wensen te voldoen, maar soms zijn de wensen wat exotischer. Dan moet je zelf gaan knutselen.

Zelf in elkaar gezette kaarten, is dat niet waar zoveel Postcrossers een hekel aan hebben? Yep. Nu moet ik zeggen dat ik zelf ook niet zo dol ben op het homemade gebeuren. Begrijp me niet verkeerd: ik waardeer het ten zeerste als ik een kaartje krijg waar iemand werkelijk veel werk in heeft gestoken. Alleen als je dan een keer een ‘vodje’ krijgt dat zelf is geprint en de postbode al bijna niet heeft overleefd, dat vind ik dan gewoon jammer. Noem me dan voor mijn part maar een verwend nest, maar enkel een simpele “Ctrl+P” van een afbeelding die je op internet hebt gevonden… dat is voor mij niet de gedachte achter Postcrossing.

Tenzij… de Postcrosser er zelf om vraagt natuurlijk. Want ook dat komt wel eens voor. Zo vroeg iemand bijvoorbeeld om een foto die je die dag gemaakt had en dan maakte het haar niet uit of je het fotootje op een normaal A4-tje printte. Ik heb er toen wel een gewone kaart bijgedaan omdat een simpel printje het niet gaat overleven in de post (en ik een envelop met alleen een printje ook niks vond), maar laatst bedacht ik me hoe je van zoiets toch een leuke (en stevige) kaart kon maken.

Het was namelijk zo dat iemand dolgraag een voorkant van een (kartonnen) verpakking wilde hebben. Zo kon ze zien hoe producten er in het buitenland uitzagen, hoe die werden verkocht. Ik dook meteen onze voorraadkast in en kwam uit bij een pakje Lassie Dessertrijst. Mooi formaat kaartje ook, alleen een beetje slapjes. Dus of het de reis naar Duitsland fatsoenlijk zou overleven zonder envelop, dat durfde ik niet met zekerheid te zeggen. Ik heb de voorkant van het kartonnetje dan ook verstevigd met wat zelfklevende kaftfolie en het randje achter afgewerkt met wat washitape en zie: het was nog een verdomd leuk kaartje geworden (voor de liefhebbers: ik heb het op de Facebook-pagina van Lassie gepost).

In dit geval was een laagje zelfklevende kaftfolie voldoende, maar bij het eerdergenoemde printje zal dit niet voldoende zijn. In dat geval kun je het beste de afbeelding of direct printen op een steviger papiersoort of hobbykarton of later plakken op een stuk (hobby)karton. Erg makkelijk hiervoor zijn de blanco correspondentiekaarten die onder andere de Hema te koop heeft: je hoeft dan aan het karton zelf niet meer te knippen, want dat is precies op het formaat van een standaard ansichtkaart.

Wel zou ik het printje altijd even afwerken met een laagje kaftfolie om te voorkomen dat een regendruppel straks een aquarel van een mooie afgedrukte foto maakt. Als je dan een paar millimeter over de rand vouwt en aan de achterkant vastplakt, komt er ook geen water via de rand binnen: de achterkant kun je dan mooi afwerken met een smalle washitape. Plus dat een glanzend voorkantje altijd net iets chiquer staat.

Het is wat werk, maar je kunt er een andere Postcrosser hartstikke tevreden mee maken. Al is het natuurlijk makkelijker en sneller om een leuke kaart uit het assortiment van Postzegelerop te nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *